Lämna din katt på kattpensionat när du ska resa bort en längre tid

Ibland när man som kattägare ska iväg på affärsresa eller resa på semester är man i behov av kattvakt. Om man inte har möjlighet till att skaffa hjälp med att ta hand om katten är ett kattpensionat ett utmärkt alternativ.  Till skillnad från en hund, kräver katter oftast mindre individuell omsorg och uppmärksamhet. Om du inte ska vara bortrest under allt för lång period kan katten klara sig själv par dagar, bara man är noga med att ställa fram extra vatten och kanske även köpa in en automatisk matare som fördelar kattmaten jämt under dagarna. Dessa matare fungerar oftast bra och är en bekväm lösning.

Ovanstående lösningar kräver inte att katten lämnar sitt hem. Det finns massor av olika sorters pensionat för husdjur men ett kattpensionat som är specialiserat på att ta hand om katter är oftast bäst. Eftersom deras personal är utbildad för att ta hand om dem och kan bättre förstå dess behov. De kan uppleva stress över att vara hemifrån speciellt om det är första gången. Katten bör hållas i en individuell bur med en vattenskål och med en kattlåda. 

Storleken på buren kommer att bero på storleken på katten men de bör absolut inte vara alltför små. Om mer än en skall ombord, kan de placeras i samma bur så länge det finns tillräckligt med utrymme. Om det blir tillsammans med andra katter, kan ett gemensamt område vara tillgänglig för att leka och busa. Mat kan tillhandahållas av kattpensionatet men ibland förser ägaren själv med livsmedel med instruktioner om att mata den. Eventuella mediciner bör också tillhandahållas av ägaren. Kattpensionaten kräver oftast att få katterna är vaccinerade och fria från parasiter.